onsdag 9 februari 2011

Metoder och grejer.

Är inte jätteförtjust i sömnmetoder som presenteras i alla mammatidningar och böcker. Mest för att jag är lat. De fungerar säkert i många fall, men jag är oftast för lat och kör the easy way out och hurkanvifåsovamestmetoden. Men, nu ska vi prova en slags blandvariant på Ida. Dels ska vi ta bort nattmatningen, hon brukar vakna till runt 23 och 03-tiden och smågnälla efter mat men äter väldigt lite, kanske 40-50 ml för att sedan somna om. Jag kommer ihåg att det var samma med Loa. Vi bytte ut vällingen på natten mot lite vatten och vips så sov hon från 19-07. Så länge hennes napp satt i. Det är problem nummer 2: Nappen. Tutan. Skrikstopparn. Knarket, kärt barn har många namn. För Loa är det kört, den fighten tar vi inte nu. Hon älskar sin "menne" och sover som en stock. Hon kan dessutom hitta nappen om natten och sätta in den i truten. Det kan inte Ida än på ett halvår, det är ett himla nattligt instoppande av napp just nu, därför testar vi att ta bort den innan beroendet kickar igång på allvar.

Så, nu till Operation Ida.
Natten till tisdag startade experimentet. Somnade vid 19 välfylld av gröt och välling. Ingen napp. Gnäll i ca 5-7 minuter innan John Blund slog till. (skönt då jag inte är något fan av skrikmetoder). Vaknade vid ca 23, lite gnäll i 2-3 minuter, sedan somnade hon om. Vaknade vid 04:30 skrik/gnäll i ca 45 minuter (puh....DEN var jobbig, mest för att jag ligger och undrar om jag gör rätt) Gav vatten och upprepade mantrat :"nu ska du sova Ida", man ska visst inte ta i barnet under tiden men jag fuskade lite och höll hennes hand, kändes bäst så).
Sammanfattning: Helt ok start.

Körde likadant under dagen, sova utan napp utan problem. Hon slocknade som en sten. Dessutom vid ovanligt gott humör under dagen. Nappen kanske har stört sömnrytmen? Hoppade även över eftermiddagssovningen (30 min) som Ida har haft runt 15:30.

Natten till onsdag: Somnade utan pip på 1 minut vid 18:30, utan napp och med välfylld mage. Vaknade 06.

Tänk om det fungerar? Så här tyst och gott har hon aldrig sovit. Hela natten dessutom. Vi ropar inte hej än, det kan ju vara tillfälligheter, vem vet. Vi kör på och ser hur det utvecklas. Tack Anna-Lena för tipset, jag är skyldig dig en middag på sjömagasinet. (ja tjenare).

5 kommentarer:

  1. Heja, heja!! Det grejar ni!! Vi kör för fullt med operation sluta med napp på natten med Stella, det är inte lätt... Storebror hade ju aldrig någon så det var ju lättare;) Kram Anneli

    SvaraRadera
  2. Ja än så länge verkar det fungera över förväntan! Ida få verka försökskanin:)kram kram

    SvaraRadera
  3. Spännande att följa detta. Vanna började ju med napp ganska sent, mest för att komma från amningen som hon nog aldrig hade slutat med annars... ;-) För hennes del har det funkat bra med nappen på natten, hon sover rätt bra nu (fy vad jag säkert kommer att få ångra detta i natt, alla sådana här uttalanden slår tillbaka omedelbart), vårt krux är att hon numera hemskt gärna vill ha nappen mest hela dagarna och blir helt galen annars. Vår tanke nu är att hon ska få ha den tryggheten under tiden hon är ny på dagis, men att vi sedan försöker får bort den. Lätt att säga, svårt att göra. Ni är duktiga som fixar detta! Hoppas nattens sömn blir god.

    SvaraRadera
  4. Samma här, Loa är helt crazy about the napp. Vi ska lämna in dem till kaninerna på Liseberg i sommar har vi kommit överens om. (hon har inte skrivit under avtalet än bara..). Med Ida tänkte vi att se om det kunde sovas natten igenom tidigare än med Loa, vårt problem har varit att nappen slinkit ur och sedan har hon vaknat. Inte ofta, men två eller tre ggr/natt. Somnar om direkt men för egen del blir det lite avbruten sömn. Jag ser det som ett litet jobbprojekt:) Mjukstartar gröthjärnan då jag börjar att jobba i april.

    SvaraRadera
  5. Oavbruten sömn står högst upp på önskelistan. Kul med jobb i april! Men vänta, hur ska du då kunna komma och inspektera Vannas lillillilll (som hon säger)? Vi får styra upp en träff i sommar i dalslandet!

    SvaraRadera